Παρουσίαση του έργου / Project presentation
Αυτή είναι η παρουσίαση του έργου μας.
ENGLISH
This is the presentation of our project:
"Soil TO Plate" is a European school project which aims to make pupils of four primary schools in France, Greece, Bulgaria and Portugal better understand the link between humans and nature through the feed.
Teachers train and cooperate so that students will be able to:
- observe and understand the origin of food and its link with the surrounding environment
- act in an eco-responsible way
- cooperate
- strengthen key skills
This partnership provides:
- a transnational project launch meeting,
- a semester to observe and understand the origin of food and its link with the surrounding environment,
- a transnational management meeting,
- a semester to act in an eco-responsible way: the soil,
- a transnational management meeting,
- a semester to act in an eco-responsible way: the plate,
- a transnational management meeting,
- one semester to become a European eco-citizen from "Soil TO Plate".
This partnership allows teachers to share and enrich their teaching practices for sustainable development. Students develop their key skills by cooperating with European schools to learn about the origin of food, identify harmful human behavior, and act as responsible European eco-citizens from "Soil TO Plate". They create a sustainable vegetable garden towards a reasoned diet, reduce waste and fight against food waste.
Français
"Du sol à l'assiette" est un projet scolaire européen qui a pour objectif de mieux faire comprendre aux élèves de quatre écoles primaires de France, de Grèce, de Bulgarie et du Portugal le lien entre l'humain et la nature à travers l'alimentation.
Les professeurs se forment et coopèrent pour que les élèves puissent :
- observer et comprendre l'origine des aliments et leur lien avec l'environnement proche,
- agir de manière éco-responsable,
- coopérer,
- renforcer les compétences clés.
Le partenariat prévoit :
- une réunion transnationale de lancement de projet
- un semestre pour observer et comprendre l'origine des aliments et leur lien avec l'environnement proche
- une réunion transnationale de gestion
- un semestre pour agir de manière éco-responsable : le sol
- une réunion transnationale de gestion
- un semestre pour agir de manière éco-responsable : l'assiette
- une réunion transnationale de gestion
- un semestre pour devenir un éco-citoyen européen "du sol à l'assiette"
Ce partenariat permet aux professeurs d'échanger et d'enrichir leurs pratiques de l'enseignement du développement durable. Les élèves développent leurs compétences clés en coopérant avec des écoles européennes pour connaître
l'origine des aliments, identifier les comportements nuisibles de l'Homme, et agir en éco-citoyens européens responsables "du sol à l'assiette". Ils créent un potager durable vers une alimentation raisonnée, réduisent les déchets et luttent contre le
gaspillage alimentaire.
Ελληνικά
Το «From Soil to Plate» είναι ένα ευρωπαϊκό σχολικό πρόγραμμα που στοχεύει να προσφέρει σε μαθητές από τέσσερα δημοτικά σχολεία στη Γαλλία, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Πορτογαλία μια καλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ ανθρώπου και φύσης μέσω της «τροφής».
Οι δάσκαλοι εκπαιδεύονται και συνεργάζονται ώστε οι μαθητές να μπορούν:
- παρατηρήστε και κατανοήστε την προέλευση των τροφίμων και τη σχέση τους με το κοντινό περιβάλλον,
- ενεργούν με οικολογικά υπεύθυνο τρόπο,
- συνεργάζονται,
- Ενίσχυση βασικών δεξιοτήτων.
Η συνεργασία παρέχει:
- μια διεθνική συνάντηση έναρξης έργου
- ένα εξάμηνο παρακολούθησης και κατανόησης της προέλευσης των τροφίμων και της σχέσης τους με το περιβάλλον
- μια διεθνική συνάντηση διαχείρισης
- ένα εξάμηνο για να ενεργήσει με οικολογικά υπεύθυνο τρόπο: το έδαφος
- μια διεθνική συνάντηση διαχείρισης
- ένα εξάμηνο για να ενεργήσει με οικολογικά υπεύθυνο τρόπο: το πιάτο
- μια διεθνική συνάντηση διαχείρισης
- ένα εξάμηνο για να γίνεις Ευρωπαίος οικοπολίτης «από το έδαφος στο πιάτο»
Αυτή η συνεργασία επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να ανταλλάσσουν και να εμπλουτίζουν τις πρακτικές τους στη διδασκαλία της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι μαθητές αναπτύσσουν τις βασικές τους δεξιότητες συνεργαζόμενοι με ευρωπαϊκά σχολεία για μάθηση
την προέλευση των τροφίμων, να προσδιορίζουν την επιβλαβή ανθρώπινη συμπεριφορά και να ενεργούν ως υπεύθυνοι ευρωπαίοι οικολογικοί πολίτες «από το έδαφος στο πιάτο». Δημιουργούν έναν βιώσιμο λαχανόκηπο για βιώσιμη διατροφή, μειώνουν τα απόβλητα και καταπολεμούν
απόβλητα τροφίμων.
Português
“Do Solo ao Prato” é um projeto escolar europeu que visa proporcionar aos alunos de quatro escolas primárias em França, Grécia, Bulgária e Portugal uma melhor compreensão da ligação entre o homem e a natureza através da 'comida'.
Os professores treinam e cooperam para que os alunos possam:
- observar e compreender a origem dos alimentos e a sua ligação com o ambiente próximo,
- agir de forma ecologicamente responsável,
- colaborar,
- fortalecer competências essenciais.
A parceria proporciona:
- uma reunião de lançamento de projeto transnacional
- um semestre para observar e compreender a origem dos alimentos e a sua ligação com o meio envolvente
- uma reunião de gestão transnacional
- um semestre para agir de forma ecologicamente responsável: o solo
- uma reunião de gestão transnacional
- um semestre para atuar de forma ecologicamente responsável: o prato
- uma reunião de gestão transnacional
- um semestre para se tornar um ecocidadão europeu “do solo ao prato”
Esta parceria permite aos professores trocar e enriquecer as suas práticas no ensino do desenvolvimento sustentável. Os alunos desenvolvem as suas competências essenciais cooperando com escolas europeias para aprender
a origem dos alimentos, identificar comportamentos humanos nocivos e agir como cidadãos ecológicos europeus responsáveis "do solo ao prato". Eles criam uma horta sustentável para uma alimentação sustentável, reduzem o desperdício e lutam contra
desperdício de comida.
български
„От пръст до чиния“ е европейски училищен проект, който има за цел да предостави на учениците от четири основни училища във Франция, Гърция, България и Португалия по-добро разбиране на връзката между хората и природата чрез „храната“.
Учителите обучават и си сътрудничат, така че учениците да могат:
- наблюдават и разбират произхода на храната и връзката им с околната среда,
- действайте по екологично отговорен начин,
- сътрудничат,
- укрепване на ключови умения.
Партньорството осигурява:
- среща за стартиране на транснационален проект
- семестър за наблюдение и разбиране на произхода на храната и връзката им със заобикалящата среда
- транснационална среща на ръководството
- семестър, за да действате по еко-отговорен начин: почвата
- транснационална среща на ръководството
- семестър, за да действате по еко-отговорен начин: чинията
- транснационална среща на ръководството
- семестър, за да станете европейски екогражданин „от почвата до чинията“
Това партньорство позволява на учителите да обменят и обогатяват своите практики в преподаването на устойчиво развитие. Учениците развиват ключовите си умения, като си сътрудничат с европейски училища, за да учат
произхода на храните, идентифицирайте вредното човешко поведение и действайте като отговорни европейски екограждани „от почвата до чинията“. Те създават устойчива зеленчукова градина към устойчиво хранене, намаляват отпадъците и се борят срещу
хранителни отпадъци.

